Beleidsplan 2024- 2026 stichting Kerkgebouw Goënga
Het dorp Goënga ligt ongeveer 4 km ten noordoosten van Sneek in de gemeente Súdwest Fryslân, provincie Friesland. Het dorp heeft een actieve en betrokken dorpsgemeenschap met in totaal circa 250 inwoners. In december 2014 is het kerkgebouw en de omliggende begraafplaats overgedragen aan het dorp. De kerk, een rijksmonument, gelegen op een terp, is ondergebracht in de Stichting Kerkgebouw Goënga. Het bestuur van de kerk bestaat uit inwoners van het dorp.
Missie
Het behouden en onderhouden van het kerkgebouw in Goënga en in de kerk activiteiten bieden die meerdere doelgroepen aanspreken waardoor de kerk blijvend wordt gebruikt en het kerkgebouw en de activiteiten een positieve bijdrage leveren aan de woon- en leefgemeenschap in en rond Goënga.
Doelstelling
In de dorpsvisie van Goënga staat de kerk beschreven als de ziel van het dorp. Het voornaamste doel van de stichting is daarom ook het in stand houden van het kerkgebouw. Zonder functie is het kerkgebouw echter als een lege huls. Daarom is de kerk geschikt gemaakt voor de organisatie van kleinschalige, culturele activiteiten voor inwoners van de gemeente Súdwest-Fryslân en in het bijzonder de bewoners van het dorp Goënga. Activiteiten die passen bij de traditie van een kerkgebouw en het mogelijk maken in het kerkgebouw ook kerkelijke erediensten en trouw- en rouwplechtigheden te blijven houden.
Kerk van en voor het dorp Goënga
December 2014 is het monumentale kerkgebouw, inclusief begraafplaats, eigendom geworden van de Stichting Kerkgebouw Goënga. Meteen daarna is het interieur van de kerk grondig opgeknapt. In het kerkgebouw worden sindsdien met grote regelmaat allerlei activiteiten georganiseerd. De activiteiten worden druk bezocht door zowel de inwoners van het dorp als door bewoners van omliggende dorpen. De kerk vervult op deze wijze elk jaar, met name in de periode vanaf september tot en met mei, een belangrijke functie in het leefbaar houden van het dorp Goënga en omgeving. Jaarlijks tijdens de jaarvergadering van de vereniging dorpsbelang Goënga, verantwoordt het bestuur zich over het beleid van het afgelopen kalenderjaar en presenteert de plannen voor het nieuwe jaar.
Periode 2016-2023
In de periode 2016-2022 zijn er door de stichting kerkgebouw met grote regelmaat culturele activiteiten georganiseerd in de kerk. De activiteiten bestaan onder meer uit optredens door diverse soorten musici/koren, exposities en een periodiek te houden boekenruil. Daarnaast is het kerkgebouw gebruikt voor bruiloften, rouwdiensten en wordt er 6 keer per jaar een kerkdienst gehouden.
Het gebouw zelf bleek de nodige gebreken te hebben die snel moesten worden opgepakt. De toren van de kerk, inclusief de ophanging van de kerkklok, waren in dusdanige staat dat er dringend groot onderhoud nodig was. In de kerkklok daterend uit de 12e eeuw zat een scheur en ook het uit de 17e eeuw daterende uurwerk was nodig aan een opknapbeurt toe. Met financiële hulp van provincie, gemeente en een aantal fondsen is dit alles aangepakt waardoor toren, klok en uurwerk weer in goede staat verkeren.
Om te besparen op het gebruik van aardgas en het gebouw te verduurzamen zijn er aan de binnenkant van het kerkgebouw voorzetramen geplaatst voor de grote kerkramen. Tenslotte is het metselwerk van de muur om de begraafplaats heen hersteld en is er groot onderhoud gepleegd aan het zich op deze muur bevinden gietijzeren hekwerk.
Beleid 2023-2025
De jaren 2023-2025 is het beleid van de stichting met name gericht op het verbreden van de activiteiten georganiseerd in het kerkgebouw. Nu het gebouw en begraafplaats in goede staat verkeren, willen we ons, voor wat betreft het onderhoud in eerste instantie richten op de inventaris benodigd voor het organiseren van de culturele en ook de kerkelijke activiteiten.
Activiteiten
De in de kerk georganiseerde activiteiten worden zoals gezegd druk bezocht. Hieruit blijkt wel dat er vanuit de gemeenschap behoefte bestaat aan meer lokaal aangeboden culturele activiteiten. We merken echter dat een selecte groep bewoners op de activiteiten afkomt. Om een breder publiek te trekken willen we vanaf 2023 een ruimer palet aan soorten activiteiten gaan aanbieden. Ook willen we het aantal te organiseren activiteiten verder vergroten.
Onderhoud kerkgebouw en inventaris
De afgelopen circa 10 jaar is het kerkgebouw grondig opgeknapt. Om het in deze goede staat te behouden is periodiek onderhoud noodzakelijk. Hiervoor ontvangt de stichting in de vorm van subsidie een financiële bijdrage van het rijk. Groot onderhoud aan gebouw en toren heeft de afgelopen jaren plaatsgevonden.
De eigen middelen van de stichting kerkgebouw worden, samen met de daarvoor bestemde subsidie gebruikt voor het in standhouden/onderhouden van kerkgebouw en begraafplaats, inclusief muur en hekwerk. We betrekken de dorpsgemeenschap hierbij door hen als vrijwilligers een rol te geven bij onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden.
Om het aanbod aan activiteiten te kunnen vergroten en ook om het mogelijk te blijven houden kerkdiensten en de kerk te blijven gebruiken voor rouw- en trouwplechtigheden wordt in de periode 2024-2025 het meer dan honderd jaar oude orgel gemaakt door het Leeuwarder bedrijf Bakker en Timmenga gerestaureerd. Hiervoor zijn financiële middelen beschikbaar gesteld door de provincie Fryslân en door verschillende fondsen. Verder staat de aanschaf van een nieuwe piano en het plaatsen van een presentatiescherm voor een beamer op de wensenlijst voor de jaren 2024-2025.