zondagmiddagconcert Piter Wilkens 16 april 2023

16 april zondagmiddagconcert om 15.00 in de kerk van Goënga.

Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage in het ponkje.

Zondag 16 april brengt Piter Wilkens solo als troubadour in het kerkje van Goënga een mix van oude bekende liedjes en nieuw materiaal.

Piter Wilkens wordt toch vooral gewaardeerd door het vertolken van zijn eigen liedjes. Knoopkes, It paad werom, Dûnsje mei dy, De bearenburch is myn sjirurch en Oeral thús, om maar een aantal te noemen, zijn klassiekers in het genre. 

Piter Wilkens was eind jaren 70 oprichter en bassist van de legendarische Friestalige band Okke Hel, waarin hij zich steeds meer ontwikkelde als zanger en liedjesschrijver. Na 1986 ging hij solo verder en werd al snel ‘De Fryske trûbadoer’ genoemd.

Na meer dan veertig jaar is Piter een geliefd en gelauwerd artiest in Friesland, maar speelt hij ook herhaaldelijk in de rest van Nederland en in het buitenland met Friestalig repertoire.

Hij heeft meer dan 10 solo albums op zijn naam staan en de laatste verscheen vorig jaar met de titel ‘De laitsjende Feniks’.

In 2010 werd hem de pretentieuze Bernlef priis, de belangrijkste muziekprijs in Friesland, door gedeputeerde van cultuur Jannewietske de Vries uit naam van de provincie overhandigd. Zij noemde hem ‘de stim fan Fryslân’. In het juryrapport sprak men o.a. van ‘pionier van de Friese popmuziek’ en ‘ambassadeur voor de Friese (muziek)cultuur’.

Het Friesch Dagblad prees hem als ‘Chroniqueur van Friesland’. 

Piter vertaalde het Zweedse werk van Cornelis Vreeswijk en deed mee aan o.a. het project ‘Leonard Cohen in het Fries’. Hij heeft gezongen in een aantal Elvis shows en trad op in diverse andere theatervoorstellingen.